רבינו הקדוש רבי נחמן מברסלב הינו אחד מגדולי ישראל שבכל הדורות, מצדיקי העולם. הבטיח תיקון נצחי לכל מי שיגיע לציונו באומן יתן פרוטה לצדקה ויקרא את ה'תיקון הכללי'
תאריך פטירתו: י"ח בתשרי ה'תקע"א • נפטר בגיל: 38 • מקום מנוחתו: אומן, אוקראינה
ביום שלישי של חול המועד סוכות, ח"י תשרי, בשנת תקע"א [1810] נפטר רבינו ז'ל. לאחר פטירתו הקימה זוגתו [בזיוו"ש] אהל על ציונו. אהל זה עמד עד שנת תש"ד, שאז – בעיצומה של מלחמת העולם השניה – נחרב בהפצצה גרמנית. על הציון לא הייתה מציבה, אלא לוח בטון ללא כיתוב.
הציון עמד כך ללא אהל וללא מציבה עד שנת תש"ז, אז הוגשה בקשה לעיריית אומן [על שמו של ר' מיכל הגר, שהיה גר צדק מחסידי ברסלב, כפי שיובא להלן] לקנות את שטח הציון. בשנת תשי"ב הוחל בבניית הבית שליד הציון. בהגשת הבקשה לבניה נכתב כי מטרת הבניה היא: בנית בית מגורים פרטי.
הבית נבנה כך שמתחת לחלונו השני התחיל הציון, והוא הוא הבית שקירו החיצוני, הצבוע צהוב, היה הדבר המוכר ביותר לכל חסיד ברסלב באשר הוא שם, במשך שנים ארוכות
בשנת תשנ"א, לאחר נפילת מסך הברזל, הוקמה מציבה נמוכה על ציון רבינו; שנה לאחר מכן הוקמה מציבה גדולה יותר והחצר הורחבה, כדי שתוכל לקלוט את אלפי העולים אומנה.
בשנת תשנ"ז נרכש הבית, ובמשך שנת תשנ"ח הוקם אהל חדש ומפואר [האוהל הקיים כיום] ורחבת החצר שופצה.
עדות לחורבן האהל
כאמור, נחרב האוהל הראשון במלחמת העולם השניה. עדות לכך שמעו ר' גדליה פליער הי"ו ור' לייבל ברגר הי"ו, מפיו של גנרל לשעבר בצבא האדום, בבית הכנסת הראשון של חסידי ברסלב, ב"איסט סייד" בניו יורק.
בבית כנסת זה התקיים כל שנה ה"קיבוץ" דחסידי ברסלב בימי ראש השנה. שנה אחת הגיע לקיבוץ אדם מבוגר, לאחר התפילה הוא פתח את פיו וסיפר את הסיפור הבא:
הוא הגיע מרוסיה, שם היה גנרל בצבא האדום. סיפורי מעלליו שם נראו מוגזמים מאוד, ושומעיו התקשו מאוד להאמין להם. אלא ששנה לאחר מכן הוא הופיע שוב. הפעם הביא עימו אלבום תמונות, בו הוא נראה ניצב לצד סטאלין במדי גנרל. אז האמינו לו השומעים.
הוא החל לספר.
הוא נולד למשפחה חרדית בפולין. בעת לידתו כבר לא היה אביו בין החיים, וכעבור זמן קצר נפטרה אף אימו. הוא עבר לגור אצל דודו, שניצלו לעבודה קשה שהשכיחה ממנו את היהדות. לאחר תקופה החליט לברוח ולהתגייס לצבא הרוסי. הוא התקדם במהירות במעלה סולם הדרגות הצבאי, כאשר פרצה מלחמת העולם השנייה, שהתחילה בכיבוש משותף של גרמניה ורוסיה-את פולין, כבר היה מיודעינו גנרל.
בזמן המלחמה, הגיע גיבור סיפורינו עם חייליו לעיר מסוימת בפולין שם חנו במשך כשבועיים. היה זה בתקופת ה"ימים נוראים" והגנרל, שרחוק היה מאד מיהדות, לא זכר מאומה. אולם ביום כיפור הוא נזכר לפתע שהיום הוא יום הזיכרון לאביו והחליט ללכת לבית הכנסת לומר קדיש לעילוי נשמתו. הוא לקח שניים מחייליו והם צעדו לבית הכנסת.
כאשר נכנס הגנרל במדיו, עטור בכל תגיו של גנרל רוסי, נבהלו המתפללים מאד. הוא הרגיעם ביידיש והסביר להם את מטרת בואו. או אז אמר לו רב בית הכנסת שלא ממנו נבהלו, אלא שמידי יום כיפור אחר הצהרים באים הגוים לבית הכנסת לעשות פוגרום, לכן, כאשר ראו המתפללים 'גוים', חששו שמא הנה הפורעים הגיעו.
לאחר יום כיפור שוב נפגש הגנרל עם הרב. הרב – שהיה מחסידי ברסלב – אמר לו: "הרי ברוסיה אתה גר, כיצד זה יתכן שלא היית עדיין באומן, שם קבור צדיק גדול? טובה גדולה לנשמתך תהיה אם תאמר שם תיקון הכללי". הדברים נכנסו לליבו של הגנרל, שמתוך ההתרגשות בה נאמרו הדברים, הבין שהרב עצמו היה עושה כל שביכולתו כדי להגיע לאותו מקום שנקרא "אומן" והחליט לנסוע לשם, אלא שמשום שהיה איש צבא ותלוי היה בתנועות הצבא, ציפה לשעת כושר מתאימה.
תקופה לא ארוכה עברה וגרמניה התקיפה את ברית המועצות – רוסיה. המלחמה באוקראינה הייתה בעיצומה והנה הוצב הגנרל ליד אומן… יום אחד לקח הגנרל כמה מחייליו והתהלך בעיר בחפשו בית יהודי. באומן של אז שהייתה מלאה וגדושה יהודים, הוא מצא את מבוקשו מהר מאד, אלא שיהודי הבית נבהלו בראותם גנרל רוסי חמוש יחד עם חייליו. שוב נאלץ הגנרל להרגיע יהודים בשל מראהו: הוא הסביר להם שבא רק לברר איך בדיוק מגיעים לקברו של אותו "צדיק גדול". לאחר שנרגעו, הסבירו לו התושבים איך להגיע לציונו של אותו צדיק – רבי נחמן. הוא הלך לשם, אמר תיקון הכללי, בכה והתחרט על עברו, תוך שהוא נזכר באביו שלא הכיר ובאמו שנפטרה בקטנותו.
תקופה נוספת עברה, הרוסים עברו מהגנה להתקפה והחלו מגרשים את הגרמנים. שוב נקלע הגנרל – במסע המלחמה – לעיר אומן ובמהלך הקרבות ראה את האהל נחרב מהפצצה גרמנית. כך היה הגנרל הזה, האחרון שזכה לראות את האהל שעל ציון רבינו.
בגמר המלחמה ברח הגנרל, חזר בתשובה, התחתן ונסע לארצות הברית, שם התגורר באיסט סייד ומידי שנה הגיע ל"קיבוץ" הברסלבי שהתקיים שם.


