שאלה:
שלום וברכה, רציתי לשאול את כבוד הרב, האם אדם שמקיים את העצות וההנהגות של רבי נחמן יכול להגיע לאותם תיקונים והבטחות של הצדיק גם אם לא יכל להיות על הציון שלו ולהגיד את התיקון הכללי עם פרוטה לצדקה? , עוד רציתי לשאול, מהם העצות וההנהגות הראשונות והבסיסיות שראוי לאדם שמתקרב לצדיק לעשות?
תשובה:

בעזרת השם יתברך יום ב' לסדר במדבר כ"ד אייר התש"פ.
החיים והשלום וכל טוב סלה לקראת ידידי … נרו יאיר ויזרח.
לנכון קיבלתי מכתבך.
עליך לשמוח מאד על שזכית בזכויות חנם להתוודע מרביז"ל ומעצותיו הקדושות, כי בזה בעולם מסתובבים הרבה אנשים שאין להם שום כיוון בחיים, ואינם יודעים "באיזה דרך ילך", כי לא זכו לדעת מרביז"ל ומעצותיו הקדושות, ואין להם שום סיפוק בחיים, מה שבאמת כל ענין רביז"ל הוא מתנה נפלאה לכל נשמות ישראל בלי יוצא מן הכלל, והעצות של רביז"ל הם העצות שיתגלו בקרוב על ידי משיח צדקינו, שיכניס לימודי רביז"ל בכל העולם כולו, וכמו שפעם אמר רביז"ל, שאין ביני לבין משיח שום הפרש, רק אצלי עדיין יש בחירה, ואצל משיח תתבטל הבחירה וכולם יקבלו את עצותיו. ולכן זה חסד נפלא לכל מי שזוכה לדעת מרביז"ל היום, שיש בידו העצות של משיח, ועליו לשמוח מאד ולהשתדל לקיים כל עצותיו בתמימות ופשיטות גמורה, ואז טוב לו לנצח.
אודות שאלתך מה העצות וההנהגות הראשונות והבסיסיות שראוי לאדם שמתקרב לצדיק לעשות? הנה כלליות העצות של רביז"ל בנויות על תורה ותפילה, מצד אחד רביז"ל פותח לפנינו את שערי התורה, ומגלה לנו איך כל אדם יכול לטייל בכל מקומות התורה, ולהיות בקי בהם, כי הנחיל לנו סדר דרך הלימוד (שיחות הר"ן סי' ע"ו), וגילה לנו שעל ידי שאדם קובע לעצמו שיעורים כסדרן בכל מקומות התורה, על ידי זה יכול לזכות לעשות סיומים בכל ספרי התורה פעם אחר פעם, ובתחילה בוודאי ראוי להתחיל עם הלימודים הבסיסיים, שהם מקרא משנה וגמרא, שילמד כל יום שנים מקרא ואחד תרגום מפרשת השבוע, ואם זוכה גם עם פירוש רש"י, וכך יסיים כל הפרשה עד יום ששי, וזה יהיה חק ולא יעבור, וכן יעשה לעצמו חוק חזק ללמוד בכל יום לכל הפחות פרק אחד או שניים במשניות, ויתחיל ממסכת ברכות וילמד כסדרן עד שיגמור כל הששה סדרים, ואז יתחיל עוד הפעם, וכן דף אחד גמרא בכל יום יהיה אצלו חיוב חזק, ואם יזכה ללמוד על סדר דף היומי, אין למעלה מזה, כי כך יש לו סדר מסודר עם כל אנשי העולם, ושלוש לימודים אלו יהיה אצלו קביעות חזק, כי עליהם אמרו חכמינו הקדושים (שבת קכ ע"א) ובביתי אין לחם ואין שמלה שאין בידי לא מקרא ולא משנה ולא גמרא, והם עיקר הונו ורכושו של אדם, אשרי מי שאינו מחסרם בכל יום.
גם הדגיש לנו רביז"ל את ענין לימוד הלכה, ואמר (שיחות הר"ן סי' קפ"ה) שחייב כל אדם ללמוד איזה הלכה בכל יום חק ולא יעבור, אפילו ביום שאין לו פנאי ילמד על כל פנים איזה סעיף "שולחן ערוך" בכל מקום שהוא. ואמר שהוא חיוב גדול על כל אחד מישראל, עיין שם. הרי פתח לנו רביז"ל את שערי התורה, ונתן לנו "סדר דרך הלימוד", ותעיין היטיב בשיחה ע"ו, ותבין אותו לעובדא ולמעשה, ויערב לך לעד.
מצד שני פתח לנו רביז"ל את שערי התפילה, וגילה לנו שיש אפשרות לכל אדם לפרש כל שיחתו לפני השם יתברך בתמימות ובפשיטות גמורה, ולבקש על נפשו בכל אשר צריך הן ברוחניות והן בגשמיות, והנהגה זאת נקראת "התבודדות", והוא עצה טובה לכל אדם שעל ידו יכול להגיע לכל הטובות שבכל העולמות (ליקוטי מוהר"ן חלק ב' סי' קי"א), וגם על עצה זאת הזהירנו רביז"ל לקיים אותו בכל יום חוק ולא יעבור (עי' לקוטי מוהר"ן חלק ב' סי' כ"ה). הרי שלך לפניך, שהעצות הבסיסיות של רביז"ל הם תורה ותפילה, ואשרי מי שאינו מטעה את עצמו וחוטף מהם המון נקודות טובות בכל יום ויום.
ופעם שאל אחד את מוהרא"ש זי"ע אם אפשר להיות חסיד ברסלב ליום אחד? וענה ואמר לו מוהרא"ש זי"ע, בוודאי! ביום שלמדת הלכה בשולחן ערוך והיה לך התבודדות, שפירשת שיחך לפני השם יתברך בתמימות ובפשיטות גמורה, היום הזה היית ברסלב'ר חסיד! אבל אם מאיזה סיבה לא קיימת שני הנהגות אלו שרביז"ל הזהיר אותנו עליהם בכל יום חוק ולא יעבור, אזי אפילו אם אתה קורא עצמך "חסיד ברסלב" והיית בראש השנה באומן וכו' וכו', עדיין לא הוכתרת בשם "חסיד ברסלב" אמיתי, כי אין דבר רביז"ל כמו הנהוג במקומות אחרים – שאם אני מתפלל בבית הכנסת מיוחד, או אני לבוש בלבוש מיוחד וכו', זה מכתיר אותי בשם "חסיד פלוני ופלוני", דבר רביז"ל הוא ענין אחר לגמרי, אם קיימתי העצות של רביז"ל אזי אני נקרא על שמו, אבל אם לא, איך אני יכול להיקרות עצמי על שמו, הלא איני מקיים עצותיו, אדרבה, זה גורם שם רע לרביז"ל חס ושלום, שיש מתקרבים אליו אבל אינם מקיים עצותיו, וכבר הזהירנו רביז"ל (ספר המדות אות צדיק סי' ס"ט) מי שאוהב את הצדיק צריך לשמור את הצדיק שלא יצא עליו שם, ועל כן צריכין לעשות כל מיני פעולות שבעולם לקיים עצות רביז"ל בתמימות ובפשיטות גמורה, ואז יכול להתפאר "אני חסיד ברסלב באמת", ואז גם רביז"ל יתפאר עמנו שברוך ה' יש לו מקורבים כאלו.
ואודות שאלתך, אם אדם שמקיים את העצות וההנהגות של רביז"ל אם יכול להגיע לאותם תיקונים וההבטחות של רביז"ל, גם אם לא יכול להיות על הציון שלו, ולהגיד את התיקון הכללי ולתת פרוטה לצדקה? עליך לדעת, שכל עצה ועצה של רביז"ל הוא עולם מלא ותיקון בפני עצמו, ובוודאי יכולים לקבל תיקונים נפלאים מרביז"ל אפילו לפני שזוכין להגיע אל ציונו הקדוש באומין, אבל באותו זמן עליו להפציר ולהתפלל הרבה אל השם יתברך שיזכה לכל הפחות פעם אחת בחייו להגיע אל ציון רביז"ל ולתת פרוטה לצדקה ולומר שם תיקון הכללי, כי על זה הבטיח רביז"ל הבטחה מיוחדת, עם שני עדים כשרים, שכל מי שיגיע אל ציונו הקדוש יוציאו מן השאול התחתית, ויעשה לו טובה נצחית, ולכן צריכין לכסוף ולהשתוקק אל זה תמיד, עד שיעזרהו הקדוש ברוך הוא להוציא רצונו מן הכוח אל הפועל, ולהיות שם בפועל ממש, ואז בוודאי ירגיש הרגשה אחרת בכל התקרבותו אל רביז"ל, ויאיר אצלו אור רביז"ל בצורה אחרת לגמרי. אקווה להשם יתברך שפתחתי לך איזה פתח של אור בדבר ההתקרבות אל רביז"ל.
המאחל לך ברכה והצלחה בכל למעשה ידיך.